Katutaide

Katutaide (7)

Tekijänoikeudet ja käyttö kuvissa

Myyrmäkeen on viimeisten runsaan viiden vuoden aikana tullut runsaasti värikästä katutaidetta, joka lisännyt olennaisesti alueen viihtyisyyttä ja vetovoimaa. On hyvä kuitenkin muistaa, että kyse on tekijänoikeuslainsäädännöllä suojatuista teoksista. Teosten oikeudet on tekijöillä, minkä lisäksi pääosa tekijöistä on luovuttanut rajoitetut oikeudet MYYRMÄKI-liikkeelle sekä Vantaan kaupungille. Tekijänoikeudet koostuvat moraalisista oikeuksista sekä taloudellisista oikeuksista. Tekijät voivat olla monessa tapauksessa hyvinkin pienituloisia katutaiteilijoita, jotka ansaitsevat korvauksensa työnsä hyödyntämisestä. Seuraavassa on kerrottu lyhyesti miten teoksista otettuja valokuvia sekä muita jäljennöksiä saa käyttää.

Yksityinen käyttö:

Tekijänoikeuslain mukaan julkiselle paikalle asetetun teoksen kuvaaminen yksityiseen käyttöön on aina sallittua. Samoin on sallittua ystävien, tuttavien ja perheenjäsenten kuvaaminen niin että teos näkyy taustalla. Voit käyttää teoksesta ottamaasi kuvaa vapaasti myös esimerkiksi yksityisessä blogikirjoituksissa, mikäli blogiin ei liity erityistä kaupallista tai muuta markkinointitarkoitusta. Kuvan yhteydessä tulee kertoa taideteoksen sijainti sekä sen alkuperäinen tekijä. Ohjeet tekijätietojen löytämiseen löydät jäljempänä.

Muiden kuin itse omien kuviesi julkaisemiseen tarvitset aina kuvan ottajan luvan. Tämä koskee myös MYYRMÄKI-liikkeen sivuilla julkaistuja kuvia.

Kaupallinen ja muu julkinen käyttö:

Tekijänoikeuslainsäädännön mukaan rakennuksia saa kuvata vapaasti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä ympäristöön sijoitetusta rakennuksesta otettuja kuvia voi käyttää vapaasti myös kaupallisesti kunhan kuvassa näkyy koko rakennus, eikä pelkkä taideteos tai sen yksityiskohdat. Mikäli rakennus on kuvassa pääasia ja taideteos on rakennuksessa hallitsevalla paikalla taideteoksen tekijä tulee kuitenkin mainita.

Käytettäessä kuvaa rakennuksessa sijaitsevasta katutaideteoksesta, sen yksityiskohdasta tai muualla kuin rakennuksessa sijaitsevan katutaideteoksen kuvaa kaupallisesti, tulee teoksen tekijä mainita sekä hankkia tekijältä lupa teoksen käyttöön. Kaupalliseen käyttöön sisältyy myös erilaiset aatteelliset ja uskonnolliset kampanjat sekä vaalikampanjat.

Teoksista otettuja kuvia voi käyttää vapaasti sanoma- ja aikakausilehdissä sekä muualla tiedonvälityksessä. Teokset voivat myös näkyä kuvituskuvien, elokuvien, televisio-ohjelmien ja jopa mainoskuvien taustalla osana kaupunkikuvaa kunhan ne eivät ole kuvan ensisijainen kohde.

Et siis voi käyttää teoksista otettua kuvaa ilman tekijän lupaa esimerkiksi postikorteissa, t-paidoissa, vaalimainoksissa, kirjan kannessa tai muussa vastaavassa tarkoituksessa.

Lisätietoa kuvien käytöstä

Myyr York Street Art Cityn katutaideteosten tekijät:

Tiedot teosten tekijöistä löydät katutaidekartasta osoitteessa: www.myrtsi.fi/katutaidekartta

Kaupallista ja muuta luvanvaraista käyttöä varten voit tiedustella tekijöiden yhteystietoja osoitteesta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Lue lisää ...

Muraali

KILPAILUKUTSU

 

 

Oletko haaveillut oman seinämuraalin maalaamisesta? Nyt siihen tarjoutuu mahdollisuus!

MYYRMÄKI-liike, Vantaan Taidemuseo sekä Sato Oyj julistavat avoimen kilpailun seinämuraalin maalaamisesta kahdeksan kerroksisen kerrostalon päätyyn Myyrmäessä. Kilpailukohde sijaitsee Vaskivuoren musiikki- ja tanssilukiota vastapäätä osoitteessa Virtakuja 2.

Kilpailu on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa jokainen voi laatia oman ehdotuksen lähettämällä luonnoksen toteutettavasta muraalista osoitteella Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Ehdotukset tulee toimittaa 15.8. mennessä. Ehdotukseen tulee sisältyä luonnoskuva josta ilmenee käytettävät värit sekä kuvaus tekniikasta jolla taiteilija tulee toteuttamaan työn. Lisäksi esitykseen tulee liittää esityksen tekijän tai työryhmän jäsenten nimet sekä yhteystiedot.

Kilpailun toisessa vaiheessa esiraati karsii ehdotusten joukosta 6 - 10 finalistia, joiden joukosta yleisö äänestää Helsingin Sanomien kaupunkisivuilla toteutettavan työn. Esiraatiin kuuluu MYYRMÄKI-liikkeen, Vantaan taidemuseon, Sato Oyj:n, Helsingin Sanomien, Tikkurila Oyj:n ja Pekkaniska Oy:n edustajat. Äänestys alkaa 21.8. ja päättyy 27.8. klo 12:00. Voittaja julkistetaan ”Why so Myrtsi - Myyrmäen oma taiteiden yö” tapahtumassa 27.8. klo 19:00.

Voittaja saa 2 500 euron rahapalkinnon sekä pääsee maalaamaan oman työnsä talon seinään alkusyksystä 2015. Työn toteutusta varten voittaja saa käyttöönsä tarvittavat maalit, suojavälineet sekä nosturin avustajineen.

Hanketta tukee Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan maakuntarahasto. Yhteistyökumppaneina on Sato Oyj:n ja Vantaan Taidemuseon lisäksi Helsingin Sanomat, Tikkurila Oyj sekä Pekkaniska Oy

 

Käytettävissä olevan maalauspinnan mitat:

 

korkeus 20 metriä *)

leveys 11 metriä

*) Kivijalassa oleva liikehuoneisto tulee pari metriä ulos seinästä minkä vuoksi teoksen alareuna tulee sijoittaa vähintään 3 metrin korkeuteen liiketilan katosta.

Työ tulee olla toteutettavissa yhdellä nostimella 2 viikon aikana.

 

Kilpailutyöt tulee lähettää 15.8. menneaaä osoitteella Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää ...

Meidän katu -näyttely

nayttely

 

Graffiti, katutaide ja kokoelmateokset vuoropuhelussa

Vantaan taidemuseon ensimmäinen näyttely Myyrmäkitalossa avattiin vuonna 1994. Kahdenkymmenen vuoden aikana paikallista yhteistyötä näyttelyjen myötä on tehty monien toimijoiden, kuten Vantaan aikuisopiston, taiteilijaseuran, kuvataidekoulun ja Myyrmäen koulujen kanssa.

Nyt on myyrmäkeläisen katutaiteen ja graffitin vuoro.

Katutaidetta voi lähestyä monesta näkökulmasta. Se levittyy graffitiseinille ja alikulkutunneleihin, gallerioihin ja festivaaleille ympäri maailmaa. Myyrmäki on yksi suomalaisen graffititaiteen uranuurtajista; ensimmäiset lailliset graffitit maalattiin täällä jo 80-luvun lopulla. Tässä näyttelyssä on uusia teoksia myös joiltakin näiltä legendaarisilta tekijöiltä. Myyrmäessä voi lisäksi nähdä yhdeksän laillisilla graffiteilla kuvitettua alikulkutunnelia sekä pääkaupunkiseudun toiseksi pisimmän avoimen graffitiseinän.

Meidän katu -näyttelyssä museon kokoelmateokset käyvät vuoropuhelua tuoreen katutaiteen ja graffitin kanssa. Suuri osa näyttelyn kokoelmateoksista on tehty viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana, jolloin myös graffitia nykymuodossaan on ollut olemassa. Näyttelyssä mukana olevilla graffiti- ja katutaiteilijoilla on ollut mahdollisuus tutustua näihin kokoelmateoksiin omia teoksiaan suunnitellessaan. Näin syntyi vahva ja raikas kokonaisuus siitä, mitä taide voi nykypäivänä olla.

Meidän katu rakentuu kolmen teeman ympärille: Kaupunkikuvia, Ihminen ja eläin urbaanissa ympäristössä sekä Merkkejä, kerrostumia, liikettä. Heittäytymällä rohkeasti teosten tunnelmiin voi matkata niiden kautta avautuviin maailmoihin. Toiseen aikaan, toiselle vuosikymmenelle. Toiseen todellisuuteen. Keltaisen valon liikettä, tanssivia karhuja, mustia neliöitä. Merkkejä ja sanoja, monenlaisia kerrostumia. Mitä ne merkitsevät minulle – mitä ne tekevät Meidän kadulla?

Näyttelyn aikana on tarjolla myös runsas ohjelma kaikenikäisille: katutansseja, pop-up tapahtumia, yleisöopastuksia ja katutaideaiheisia työpajoja.

Meidän katu -näyttelyyn ja tapahtumiin on vapaa pääsy. Kiitämme näyttelyn toteuttamiseen osallistuneiden yksittäisten graffititaiteilijoiden lisäksi yhteistyökumppaneitamme: Myyrmäki-liikettä, Street Art Vantaata, Multicoloured Dreamsia, Myyrmäen Marttoja, Vantaan asukaspalveluita ja viheralueyksikköä.

Näyttelyssä mukana olevien Vantaan taidemuseon kokoelmateosten tekijät: Timo Aalto, Martti Aiha, Allan Fib,
Tizzi Fib, Radoslaw Gryta, Alvar Gullichsen, Juhani Harri, Reino Harsti, Erkki Hervo, Reijo Hukkanen, Eeva-Liisa Isomaa, Albert Johansson, Beata Joutsen, Kari Juutilainen, Pentti Kaskipuro, Nina Kataila, Tapio Kelo-Puomio, Tuomo Klemi, Jari Kylli, Hilkka Könönen, Veikko Lehtovaara, Hannu Leimu, Leena Luostarinen, Sakari Marila, René Mels, Jarmo Mäkilä, Kirsi Neuvonen, Pekka Nevalainen, Ari Pelkonen, Kimmo Pyykkö, Ulla Rantanen, Pekka Rytkönen, Risto Suomi, Riitta Uusitalo, Roi Vaara & Beate Linne, Oliver Whitehead ja Henry Wuorila-Stenberg.

Sydämellisesti tervetuloa Meidän kadulle!

Näyttely on avoinna: ti, ke, pe 11-18, to 13-20, la 10-16, su, ma suljettu

Yleisötapahtumat Meidän katu -näyttelyssä

Vantaan taidemuseo, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa vantaa.fi/taidemuseo facebook.com/vantaantaidemuseo 

Lue lisää ...

Graffitien historia Myyrmäessä

 raitti

Katutaideprojektin lähtökohdat

 - Tunnelin korkuinen nalle oli vanhempien rouvien erityissuosikki, muistelee Ville Sohlberg oli vuonna 1995 koululaisena maalaamassa Myyrmäen tunnetuinta graffittia Vaskivuorentien alittavaan Myyrmäenraitin alikulkutunneliin. Ensimmäinen laillinen graffitti tuo ei Myyrmäessä ollut, sillä oppilaat olivat maalanneet Myyrmäenraitin alikulun Virtatien kohdalla jo 1980-luvun puolella. Myös Sohlberg koulutovereineen toteutti ensimmäisen työn jo 1990 Putouskujan tunneliin. Tuosta ensimmäisestä työstä oli jäänyt mieleen “se hyvä fiilis mikä oli kun päästiin kavereiden kanssa maalaamaan oikein kunnolla”.

Meitsi on kyllä ikuisesti hieman katkera kun se Uomarinteen koulun vieressä oleva tunneli vedettiin kauniin pirteän harmaaksi, kirjoitti Toni Toninen Facebookissa kun kyselimme muistoja Myyrmäenraitin graffiteista.

Ne oli hienoja aikansa kuvia miten nuoret sen ajan kokivat ja jos oikein muistan ne oli säilynytkin ihan hyvin. Siellä oli nuorten teoksia jotka heijasteli sen aikaisen kylmän sodan aikaista fiilistä. Ydinase, sota, rauha, ihmisten tasa-arvo, rasismi olivat ainakin teemoina siinä nuorten tekemässä mosaiikkiteoksessa, Toni muistelee.

Idea hankkeeseen olisi saatu muista hienoista luvallisista graffiteista joita Ville Sohlberg muistelee olleen tuohon aikaan jo aika paljon.

Ja toki tuossa vaiheessa oli tullut jo vuosia piirrettyä graffiteja paperille ja vanhempien hankkimille vanereille, niin into maalaamiseen oli kova. Luvallinen graffiti oli ainoa tapa päästä toteuttamaan itseään rikkomatta lakia. Sohlberg pitääkin tärkeänä, että luvallisia paikkoja on viime vuosina tullut lisää jotta nuoret eivät ajaudu rikollisiksi piirtämisharrastuksen takia.

Melkein kaikki Myyrmäessä vuosina 1995 - 2007 asuneet muistavat sivun ylälaidan maalauksen Vaskivuorentien alikulkutunnelissa Myyrmäenraitilla. Työt ovat selvästi osa Myyrmäessä varttuneiden identiteettiä. Niin paljon palautetta olemme saaneet, kun lähdimme puuhaamaan Myyrmäki -liikkeen ensimmäisenä hankkeena uusien töiden maalaamista tunneleihin. Konsepti tämän päivän hankkeessa on sama kuin pari vuosikymmentä takaperin. Paikalliset nuoret suunnittelevat ja toteuttavat maalaukset. Alikulkutunneleita sekä harmaata betonipintaa Myyrmäessä riittää.

Lue lisää ...

Myyr Yorkin avoimet graffitiseinät

Myyr Yorkin graffiti- ja taideseinä

 myyrmaenseina

Noin 120 metriä pitkä Myyr Yorkin avoin graffiti- ja taideseinä on yksi Helsingin seudun suurimmista vapaan maalaamisen kohteista. Monista graffitiseinistä poiketen Myyrmäen seinä sijaitsee hyvin julkisella paikalla vanhan terveysaseman tontilla kauppakeskus Myyrmannin länsipuolella. Syyskuussa 2013 avattu seinä on saavuttanut ensimmäisen toimintavuoden aikana suuren suosion ja sinne maalataa uusia piissejä päivittäin. Seinällä on mahdollista järjestää teemaan liittyviä tapahtumia.

Osoite: Iskostie 5
Aukioloajat: klo 07 - 23
Yhteydet: Myyrmäen rautatieasemalta (M-juna) ja bussiterminaalilta n. 100 metriä

{google_map}60.259839,24.851825{/google_map}

Pinta: vaneri
Leveys: 120 m
Korkeus: n. 2,40 m

Valaistus: katuvalot vieressä
Spraypullokeräys: HSY:n vaarallisten jätteiden keräyskontti aidan yhteydessä (Avain haetaan Cafe Mangosta, Myyrmanni, Paalutorin puoli)
Sekajätekeräys: Roskakorit vieressä, kierrätyspiste Paalutorin pohjoispuolella (n. 50 m)

Kahvio/Ravintola: Ravintola-kahvila Cafe Mango
WC: Kauppakeskuksessa sekä Cafe Mangossa

Muuta huomioitavaa: Vieressä asutusta, koulu sekä päiväkoti, mikä huomioitava kaikessa käytöksessä
Kohdetta hallinnoi: MYYRMÄKI-liike

Kuvagalleria:

 Lisää kuvia Facebook-ryhmässä

Myyrmäen urheilupuiston skeittirampin graffitiseinä

 skeittiseina

Myyrmäen urheilupuistossa skeittirampin päädyissä sijaitsee Myyrmäen toinen pienempi avoin graffitiseinä. Tällä seinällä on myös pieni lippa, joka helpottaa työskentelyä sateella. Seinän ylläpidosta vastaa Vantaan kaupunki, joskin MYYRMÄKI-liikkeen aktiivit ovat tehneet myös sinne pienempiä huoltotoimenpiteitä.

Osoite: Raappavuorentie 10
Aukioloajat: 24/7
Yhteydet: Myyrmäen rautatieasemalta (M-juna) ja bussiterminaalilta n. 700 metriä. Lähimmät pysäkit Raappavuorentiellä (452 Helsinkiin) Ja Rajatorpantiellä (mm. 55 Varistoon ja Tikkurilaan)

{google_map}60.261689,24.839541{/google_map}


Pinta: Vaneri
Leveys: n. 2 x 15 m
Korkeus: n. 2 m

Valaistus: Urheilupuiston yleisvalaistus
Spraypullokeräys: Ei
Sekajätekeräys: Ei

Kahvio/Ravintola: Hesburger sekä Energia-areenan, jalkapallohallin ja jäähallin kahvilat
WC: Urheiluhalleissa sekä Hesburgerilla

Muuta huomioitavaa: graffuseinän päällä on pieni sadelippa
Kohdetta hallinnoi: Vantaan kaupunki

Kuvagalleria:

Lisää kuvia Facebook-ryhmässä

Lue lisää ...

Myyr York Street Art Gallery

KatutaidekarttaTälle sivulle on koottu tiedot Myyrmäen suuralueelle toteutetuista pysyvistä katutaideteoksista. Kaikille harrastajille avoimet graffitiseinät löytyvät omalta sivultaMYYRMÄKI-liikkeen katutaideprojektissa on vuosien 2013 - 2014 aikana maalattu tähän mennessä 9 alikulkutunnelia, toteutettu kaikille avoin graffitiseinä vanhan terveysaseman tontille Iskoskujalle sekä kunnostettu Myyrmäen urheilupuiston skeittirampilla ollutta pienempää graffitiseinää.

Syksyllä 2014 Myyrmäen asemasta ollaan osana aseman perusparannustöitä tekemässä eurooppalaisittain merkittävää katutaidekohdetta. Näiden lisäksi Vantaan taidemuseolla avataan syyskuussa 2014 ajankohtaista graffititaidetta esittelevä Meidän katu -näyttely. Myös uusia alikulkutunneleita ollaan toteuttamassa vuosien 2014 - 2015 aikana. Tutkimme lisäksi mahdollisuutta toteuttaa soveltuvan kerrostalon päätyyn koko talon korkuinen muraali. Mikäli saamme asianmukaiset luvat, pienimuotoisempaa katutaidetta voi ilmestyä sähkökaappeihin, pylväisiin sekä muihin vastaaviin kohteisiin.

Kaikki tässä listauksessa esitellyt kohteet on toteutettu kohteen omistajalta pääsääntöisesti Vantaan kaupungilta saaduilla luvilla.

Alikulkutunnelit

1 Myyrmäenraitti - Vaskivuorentien alittava tunneli

Toteutettu: Toukokuu 2013
Toteuttajat: Kilterin koulun ja Vaskivuoren lukion oppilaat sekä Myyr Yorkin graffititaiteilijat.

2Ojahaanpolku - Myyrmäentien alittava tunneli

Toteutettu: Kesäkuu 2014
Toteuttajat: Myyr Yorkin graffititaiteilijat.

3Myyrmäenraitti - Virtatien alittava tunneli

Toteutettu: Kesäkuu 2013
Toteuttajat: Vantaan kuvataidekoulu

4Noropolku - Myyrmäentien alittava tunneli

Toteutettu: Heinäkuu 2014
Toteuttajat: Myyr Yorkin graffititaiteilijat.

5Valkotie - Martinlaaksontien alittava tunneli

Toteutettu: Kesäkuu 2014
Toteuttajat: Martinlaakson lukion oppilaat ja Street Art Vantaa.
Toteutettu Myyrmäen aluetoimikunnan tilaustyönä.

6Viherpolku - Martinlaaksontien alittava tunneli

Toteutettu: Kesäkuu 2013
Toteuttajat: Martinlaakson koulujen oppilaat ja Skill Yourself -ryhmä.

7Virtapolku - Vihertien alittava tunneli

Toteutettu: Heinäkuu 2014
Toteuttajat: Vaskivuoren lukion oppilaat ja Street Art Vantaa.

8Virtapuisto - Raappavuorentien alittava tunneli

Toteutettu: Kesäkuu 2014
Toteuttajat: Kilterin koulun oppilaat ja Myyr Yorkin graffititaiteilijat.

9Pudaspolku - Vaskivuorentien alittava tunneli

Toteutettu: Heinäkuu 2013
Toteuttajat: Myyr Yorkin graffititaiteilijat.

 

 

Lue lisää ...

Katutaidehanke

T1-1

MYYRMÄKI-liikke on käynnistänyt Vantaan taidemuseon sekä Vantaan kaupungin tuella hankkeen, jossa Myyrmäkeä ollaan maalaamassa eurooppalaisittain merkittäväksi katutaidekohteeksi. Hanke pitää sisällään muun muassa alikulkutunneleihin toteutettuja graffiteja, talojen päätyihin toteutettuja muraaleja, kaupunkikalusteisiin toteutettuja pienimuotoisia töitä, kaksi avointa graffitiseinää sekä Vantaan Taidemuseolla järjestettävän Meidän katu näyttelyn 26.9.2014 - 6.2.2015. Katutaidehankkeen toteutuksessa ovat MYYRMÄKI-liikkeen ja taidemuseon lisäksi olleet mukana Street Art Vantaa, Multicoloured Dreams, Kilterin koulu, Vaskivuoren lukio, Martinlaakson koulu, Martinlaakson lukio ja Vantaan kuvataidekoulu.

Kartta Myyr Yorkin katutaidekohteista

streetartgallery

 

Klikkaamalla kuvaa saat ladattua omalle koneellesi kartan Myyr Yorkin katutaidekohteista!

Myyrmäki -liikkeen katutaidehankkeeseen voi ilmoittautua mukaan liikkeen Facebook -sivuilla tai tämän verkkosivun kautta. Facebookkiin on luotu erityinen Graffitti ryhmä uusien töiden organisointia varten.

Lisätietoja saa Klaus Kojolta myös sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lue lisää ...
Tilaa tämä RSS-syöte

MYYRMÄKI-liikkeen kumppanit

Seuraavassa on esitelty MYYRMÄKI-liikkeen kumppanit 2014 - 2015. Klikkaamalla logoa pääset kumppanin omille sivuille.

Log In or Sign Up

Salasana unohtunut? / Käyttäjätunnus unohtunut?