Myyrmäen aikapankki

Myyrmäessä on nyt oma aikapankki. Aikapankki mahdollistaa erityislaatuisella tavalla palveluiden ja tavaroiden vaihtamisen aikapankin jäsenien kesken. Aikapankissa vaihdonvälineenä toimii aika. Myyrmäen Aikapankissa vaihdonyksikkönä toimii Myyr-Tovi, joka vastaa mitä tahansa tunnin mittaista työtä. Ideana on, että jokainen aikapankin jäsen tarjoaa muille jäsenille osaamaansa ja haluamaansa työtä ja saa vastineeksi sellaista apua, jota itse tarvitsee. Myös tavaroita voidaan aikapankin kautta ostaa ja myydä, mutta nekin veloitetaan aina Myyr-Toveissa. Jäsenille on oma Internet-palvelu, jonka kautta näkee helposti, minkälaista apua on tarjolla ja mitä itse on aikapankin kautta jo tehnyt. Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät mitä palveluita ja tavaroita Myyrmäen Aikapankista löytyy.

Myyr-Tovien ansaitseminen ja käyttö

Tovit tilitetään CES-verkkotorilla kaupan jälkeen sen perusteella miten paljon aikaa auttamiseen on kulunut. Aikapankissa myyjä hoitaa tilittämisen eli tovittamisen mahdollisimman pian vaihtotapahtuman jälkeen. Toveja ei tarvitse tienata tai menettää vain yhden tovin tarkkuudella, myös desimaalit ovat sallittuja. Esimerkiksi 1,5 tunnin työstä tienaa 1,5 tovia. Aikapankkipalveluksiin liittyvien lisäkulujen (bensakulut, tarvikkeet yms.) hyvittäminen on sovittava tapauskohtaisesti jäsenien kesken. Esimerkiksi bensakulut voidaan hyvittää myös euroissa. Tilittäminen perustuu täysin luottamukseen. Hyvät auttajat saavat suosituksia muilta jäseniltä, mikä helpottaa hyvien auttajien löytämisessä ja luottamuksen säilymisessä. Mikäli jäsen ei käyttäydy asianmukaisesti, hänet voidaan erottaa aikapankista.

Saadakseen apua ei tarvitse olla toveja tilillä. Toveja saa olla myös velkaa. Näin ollen apua voivat aina saada kaikki, myös uudet jäsenet. Tärkeintä on, että pitkällä aikavälillä kaikki auttavat ja saavat apua. Velka on aina yhteisökohtainen eli jäsen ei koskaan voi velkaantua yksittäisille jäsenille. Ketä tahansa voi aina auttaa ja tovit voivat liikkua vapaasti kaikkien jäsenien kesken. Aikapankin kautta on mahdotonta joutua velkaongelmiin. Aikapankin tarkoitus on ainoastaan helpottaa ihmisten elämää. Auttaminen aikapankin kautta perustuu täysin luottamukseen ja vastavuoroisuuteen.

Aikapankkin verotus

Monia varmasti kiinnostaa myös aikapankkiin liittyvä verotus. Jokaisesta vaihtotapahtumasta peritään automaattisesti 2% vero Myyr-Toveissa. Aikapankin sisäiset verotulot käytetään ainoastaan kansainvälisen aikapankkitoiminnan ja Myyrmäen Aikapankkitoiminnan edistämiseen ja ylläpitämiseen. Muita käyttömaksuja ei ole. Myös virallinen verottaja on kiinnostunut aikapankista.Vantaan Sanomien artikkelin mukaan verottajan kanta on seuraavanlainen:”Jos tehtävä työ on tavanomaiseen ja vähäiseen naapuriapuun rinnastettavaa satunnaista työtä, on vaihtotyö ja aikapankkitoiminta verotonta”. Mikäli työ ei vastaa tätä määritelmää, on siitä maksettava samansuuruinen vero euroissa kuin palvelusta pitäisi maksaa rahataloudessakin. Verottajan kantaa on käytännössä hankalaa tulkita, mutta verottaja ei millään tavalla estä aikapankkitoimintaa ja aikapankin verotus tulee varmasti vielä tarkentumaan.

Liity aikapankin jäseneksi

Aikapankin jäseneksi on helppo liittyä. Mene Internet-sivulle: www.myrtsi.fi/liityaikapankkiin  ( https://www.community-exchange.org/docs/join2.asp?group=myyr). Olet nyt Myyrmäen aikapankin rekisteröitymis­sivulla, jonne sinun tulee täyttää tietosi. Voit myöhemmin muuttaa tietojasi, niin että muut käyttäjät eivät näe kaikkia yhteystietojasi. Kun olet täyttänyt kaikki  vaadittavat kohdat, paina ”submit”. Tämän jälkeen aikapankin ylläpitäjän pitää vielä hyväksyä sinut, minkä jälkeen olet Myyrmäen Aikapankin jäsen. Myyrmäen Aikapankki pitää sisällään koko Myyrmäen suuralueen, joten jäseneksi voi liittyä mikäli asuinpaikkana on: Myyrmäki, Askisto, Hämeenkylä, Hämevaara, Kaivoksela,  Louhela, Linnainen, Martinlaakso, Myyrmäki, Petikko, Vantaanlaakso, Vapaala ja Varisto. Kaikki ovat lämpimästä tervetulleita jäseniksi!

Kun sinut on liitetty jäseneksi, voit kirjautua aikapankkijärjestelmään osoitteessa: aikapankki.myrtsi.fi / www.community-exchange.org  tai vaihtoehtoisesti kännykän kautta osoitteessa: mobi.community-exchange.org. Kännykkäsivusto on yksinkertaistettu ja selkeämpi versio aikapankkisivustosta, mutta sisältää kaiken oleellisen. Mobiili-internetsivusto on englanninkielinen, mutta tavallinen aikapankkisivusto on suomenkielinen. Tarkemmat tiedot aikapankkipalveluun kirjautumisesta saat tervetulosähköpostissasi liityttyäsi Myyrmäen Aikapankin jäseneksi.

Lisäohjeita jäseneksi rekisteröitymisestä ja aikapankin käytöstä saa tästä opetusvideosta: http://www.youtube.com/watch?v=hzmqtBJy_gU. Aikapankista saa lisätietoa myös Stadin Aikapankin Internet-sivulta: http://stadinaikapankki.wordpress.com/

Myyrmäen Aikapankkiin liittyviä kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostiosoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Liity sinäkin jäseneksi!

Ystävällisin terveisin

Lauri Väisänen

Myyrmäen Aikapankin perustajajäsen

MYYRMÄKI-liikkeen kumppanit

Seuraavassa on esitelty MYYRMÄKI-liikkeen kumppanit 2014 - 2015. Klikkaamalla logoa pääset kumppanin omille sivuille.

Log In or Sign Up

Salasana unohtunut? / Käyttäjätunnus unohtunut?