Tekijänoikeudet ja käyttö kuvissa

Myyrmäkeen on viimeisten runsaan viiden vuoden aikana tullut runsaasti värikästä katutaidetta, joka lisännyt olennaisesti alueen viihtyisyyttä ja vetovoimaa. On hyvä kuitenkin muistaa, että kyse on tekijänoikeuslainsäädännöllä suojatuista teoksista. Teosten oikeudet on tekijöillä, minkä lisäksi pääosa tekijöistä on luovuttanut rajoitetut oikeudet MYYRMÄKI-liikkeelle sekä Vantaan kaupungille. Tekijänoikeudet koostuvat moraalisista oikeuksista sekä taloudellisista oikeuksista. Tekijät voivat olla monessa tapauksessa hyvinkin pienituloisia katutaiteilijoita, jotka ansaitsevat korvauksensa työnsä hyödyntämisestä. Seuraavassa on kerrottu lyhyesti miten teoksista otettuja valokuvia sekä muita jäljennöksiä saa käyttää.

Yksityinen käyttö:

Tekijänoikeuslain mukaan julkiselle paikalle asetetun teoksen kuvaaminen yksityiseen käyttöön on aina sallittua. Samoin on sallittua ystävien, tuttavien ja perheenjäsenten kuvaaminen niin että teos näkyy taustalla. Voit käyttää teoksesta ottamaasi kuvaa vapaasti myös esimerkiksi yksityisessä blogikirjoituksissa, mikäli blogiin ei liity erityistä kaupallista tai muuta markkinointitarkoitusta. Kuvan yhteydessä tulee kertoa taideteoksen sijainti sekä sen alkuperäinen tekijä. Ohjeet tekijätietojen löytämiseen löydät jäljempänä.

Muiden kuin itse omien kuviesi julkaisemiseen tarvitset aina kuvan ottajan luvan. Tämä koskee myös MYYRMÄKI-liikkeen sivuilla julkaistuja kuvia.

Kaupallinen ja muu julkinen käyttö:

Tekijänoikeuslainsäädännön mukaan rakennuksia saa kuvata vapaasti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä ympäristöön sijoitetusta rakennuksesta otettuja kuvia voi käyttää vapaasti myös kaupallisesti kunhan kuvassa näkyy koko rakennus, eikä pelkkä taideteos tai sen yksityiskohdat. Mikäli rakennus on kuvassa pääasia ja taideteos on rakennuksessa hallitsevalla paikalla taideteoksen tekijä tulee kuitenkin mainita.

Käytettäessä kuvaa rakennuksessa sijaitsevasta katutaideteoksesta, sen yksityiskohdasta tai muualla kuin rakennuksessa sijaitsevan katutaideteoksen kuvaa kaupallisesti, tulee teoksen tekijä mainita sekä hankkia tekijältä lupa teoksen käyttöön. Kaupalliseen käyttöön sisältyy myös erilaiset aatteelliset ja uskonnolliset kampanjat sekä vaalikampanjat.

Teoksista otettuja kuvia voi käyttää vapaasti sanoma- ja aikakausilehdissä sekä muualla tiedonvälityksessä. Teokset voivat myös näkyä kuvituskuvien, elokuvien, televisio-ohjelmien ja jopa mainoskuvien taustalla osana kaupunkikuvaa kunhan ne eivät ole kuvan ensisijainen kohde.

Et siis voi käyttää teoksista otettua kuvaa ilman tekijän lupaa esimerkiksi postikorteissa, t-paidoissa, vaalimainoksissa, kirjan kannessa tai muussa vastaavassa tarkoituksessa.

Lisätietoa kuvien käytöstä

Myyr York Street Art Cityn katutaideteosten tekijät:

Tiedot teosten tekijöistä löydät katutaidekartasta osoitteessa: www.myrtsi.fi/katutaidekartta

Kaupallista ja muuta luvanvaraista käyttöä varten voit tiedustella tekijöiden yhteystietoja osoitteesta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Viimeksi muutettumaanantai, 27 maaliskuu 2017 19:06
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Muraali
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja

Log In or Sign Up

Salasana unohtunut? / Käyttäjätunnus unohtunut?