Katupartio kohtaa nuoria Myyrmäessä

Vapaaehtoiset rauhoittavat viikonloppuiltoja ja auttavat nuoria

Meno on viikonloppuisin melko levotonta Myyrmäen alueen asemien tienoilla. Ravintoloiden tienoilla tungeksii väkeä, ja myös nuoria on paljon liikkeellä.

Alueella vuoroviikoin liikkuvat kaupungin erityisnuorisotyöntekijöiden Ankkapartio ja seurakunnan Saapaspartio rauhoittavat perjantai-iltoja. Näillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta lauantaipartiointiin.

Myyrmäen suuralueen turvallisuustyöryhmässä, joka koostuu kaupungin, järjestöjen ja poliisin edustajista, kiinnitettiin huomiota alueen levottomiin lauantai-iltoihin. Yhteistuumin lähdettiin ideoimaan Turvallinen kotilähiö -hanketta, jonka toteuttajaksi valikoitui Myyrmäki-Seura. Hankkeen hallinnoinnin hoitaa Vantaan Järjestörinki. Rahoitus katupartiotoiminnan käynnistämiseen ja vapaaehtoisten kouluttamiseen saatiin oikeusministeriöltä.

Hanke polkaistiin käyntiin syksyllä 2011, jolloin lähdettiin etsimään vapaaehtoisia aikuisia jalkautumaan nuorten pariin kaduille ja muodostamaan Myrtsin katupartio, jonka tavoitteena on luoda turvallisuuden tunnetta sekä alueen aikuisille että nuorille. Katupartion yhtenä tehtävänä on myös kertoa nuorille etsivästä nuorisotyöstä ja alueen palveluista ja tarvittaessa ohjata niihin.

Alkuun mukaan saatiin kahdeksan vapaaehtoista. Kaikki vapaaehtoiseksi haluavat haastateltiin. Haastattelujen tarkoitus oli varmistaa halukkaiden sopivuus tällaisiin tehtäviin ja sulkea pois mahdolliset kodinturvajoukkotyyppistä toimintaa halajavat kiihkomieliset henkilöt.

Partioimaan ei pääse ilman koulutusta

Ajatuksena on ollut alusta lähtien, että vapaaehtoisille täytyy taata riittävä koulutus katupartiointitehtävään. Periaatteena on myös se, että ketään ei päästetä partioimaan, ennen kuin ainakin tärkeimmät osuudet koulutuksesta on käyty lävitse.

Koulutuskierroksia on tähän mennessä järjestetty kolme, ja neljäs pyörähtää käyntiin 8.3.2013. Koulutusohjelma on noin kymmenen kerran kokonaisuus, jossa paneudutaan nuoren kohtaamiseen, vapaaehtoisten oikeuksiin ja velvollisuuksiin sekä katutoiminnan käytäntöihin ja periaatteisiin. Koulutukseen kuuluvat myös vierailut Nuorten turvatalossa sekä kriisikeskuksessa, ja lähipoliisi käy kertomassa alueen ajankohtaisista asioista ja päihteistä. Kurssilaisille esitellään myös eri tahot, joihin saa ottaa tai suorastaan joutuu joskus ottamaan yhteyttä katutyössä. Vapaaehtoiset käyvät myös SPR:n hätäensiapukoulutuksen. Koulutus on järjestetty tiiviissä yhteistyössä Vantaan kaupungin Nuorisopalveluiden kanssa. Lähes kaikki kouluttajat ovatkin kaupungin erityisnuorisotyöntekijöitä – niitä samoja, jotka partioivat Ankkapartiossa.

Myrtsin Katupartio liikkuu pääasiassa asemien tienoilla Myyrmäessä, Martinlaaksossa ja Louhelassa. Niinä iltoina, kun vapaaehtoisia on niin monta yhtä aikaa liikkeellä, että saadaan kasaan useampi partio, ehditään liikkua alueella laajemminkin.

Mitään erityisvaatimuksia vapaaehtoisena toimimiseen Myrtsin Katupartioksi ristityssä partiotoiminnassa ei ole. Mukaan tarvitaan normaalilla järjellä varustettuja, tavallisia aikuisia ihmisiä, joilla on kiinnostus nuoria kohtaan ja vilpitön halu auttaa.

Katupartiossa asiat selvitetään juttelemalla

Myrtsin katupartiotoimintaa on alusta asti koordinoinut Riikka Hellman, joka tekee myös leipätyönsä nuorten parissa. Hänen mukaansa kokemukset toiminnasta ovat olleet positiivisia.

– Aluksi nuoret olivat vähän ihmeissään katupartiosta. He ihmettelivät, että keitä te olette ja mitä täällä teette. Kun partio on tullut tutuksi, on vähitellen tullut sellainen "Moi, kiva nähdä" -ilmapiiri, sanoo Hellman.
– Aika tavallinen tilanne on sellainen, että nuoret pitävät meteliä isolla porukalla, ja sitten katupartio menee sinne, moikkaa nuoria ja juttelee heidän kanssaan.

Jos nuoret ovat humalassa, niin meno voi olla välillä villimpää.

– Sinne ei mennä ottamaan turpiin, vaan selvitetään asiat juttelemalla. Jos nuoret vaikka kiipeilevät päiväkodin katoksilla, niin ei rähistä, vaan sanotaan ystävällisesti, että älkää rikkoko paikkoja.

Monissa tilanteissa keskustelu nuorten kanssa riittää. Joskus voi tulla eteen hankalampiakin tilanteita. Katupartiolaisilla on mukanaan ensiaputarvikkeet sekä selvät ohjeet siitä, milloin on syytä hälyttää ambulanssi tai poliisi. Vapaaehtoiset ovat myös valmistautuneet neuvomaan nuoria tarvittaessa esimerkiksi etsivän nuorisotyön piiriin.

Viimeksi muutettusunnuntai, 23 kesäkuu 2013 22:18
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Myyrmäki-Seura Liity jäseneksi »

MYYRMÄKI-liikkeen kumppanit

Seuraavassa on esitelty MYYRMÄKI-liikkeen kumppanit 2014 - 2015. Klikkaamalla logoa pääset kumppanin omille sivuille.

Log In or Sign Up

Salasana unohtunut? / Käyttäjätunnus unohtunut?